top of page
  • Forfatters billedeNicolej Brink

Bliv en del af børns kreative og musiske udvikling med hjemmelavede instrumenter

Opdateret: 30. mar. 2020

Vi er alle kreative og børn i særdeleshed. Helt fra de første streger på papiret og de første perleplader, med usystematiske krydseduller og farver, bliver der øvet på det æstetiske udtryk. Der bliver luret tip og tricks af hvor end lejligheden byder sig. Alt sammen for at skabe sit eget kreative udtryk. Gennem denne kreativitet er man i gang med at udvikle sig selv og lære sig selv at kende. Helt fra ganske lille er man modtagelig for lyde, musik og stemninger. Der findes næsten ikke noget legetøj til småbørn der ikke enten spiller, rasler eller ringer. Og med god grund.


Derfor er det at lave hjemmelavede instrumenter oplagt….

Der findes mange fine og sjove instrumenter på nettet skabt af skøre og kreative mennesker. Begynd i det små og det simple. Tænd din og børnenes kreativitet. Vi har nemlig alle en skabertrang og -glæde. På hver vores unikke måde. Sæt projekter i gang, hvor kreativitet og skabertrang kommer i højsædet. Åbn børnenes øjne endnu mere ved selv at være nysgerrige og udforskende. Husk at man kan skærpe børnenes opmærksomhed ved at opleve sammen med dem.


Shaker
BjældebåndKastangetter
 Regnvejr


En nem måde at lave hyggelig regnvejrlyd er at fylde en plastikflaske med tændstikker og en håndfuld grødris. Tændstikker kan købes i hobbyforretninger for ingen penge.

Nå ja!!! Husk at lime låget fast inden den kommer i de små hænder


Bjældestav

Der findes mange former for og udgave af dette instrument. Den første her er lave af et rør fra stanniol og pyntet med deko-papir. Med en skalpel er der lavet et snit til bjælderne der efterfølgende er fæstnet indvendig i røret med ståltråd.Den anden her er principielt det sammen. Denne her er dog super simpel og lige til at gå til.


 Trommer

Murebaljer og murespande er meget velegnede til at lave trommer af. Her er en stak som står i musiklokalet på Hasselager skole. Stikkerne er lavet af gaffa, sokker og rundstok – Et gammelt kosteskaft, gardinstang eller lign. kan fint bruges.

Shakers

Principielt er alle shakers jo ens. En beholder med noget tørt fyld. Den første her er to postkort med solsikkekerner.En sjovere men også mere kompliceret udgave: Hertil bruges tapetklister, aviser og vandballoner. Lav først en masse strimler af avispapiret, som derefter klistres på den oppustede ballon med tapetklistret. Knuden på ballonen må ikke tildækkes. Det er vigtigt at der påføres et tykt lag af papir og når dette er gjort, skal det hele tøre i nogle dage. Når tørringen er færdig sprænges ballonen og der fyldes ris eller lign. ind i ægget. Hullet skal hullet efterfølgende lukkes med tapetklister, der på ny skal tørre. Evt. kan der bruges gaffatape. Når rasleægget på ny er tørt, kan det dekoreres som man lyster.
Chimes---------
Andre opskrifter fra nettetKazoo:

Kazoo’en kan laves med rør fra toiletruller eller lign. På den ene ende af røret påføres et stykke madpapir vha. en elastic. For at spille på instrumentet skal man så lave en lyd ind i den ende af røret hvor der ikke er påført madpapir. Det er vigigt at man ikke bare puster men siger en lyd.

Claves:

Instrumentet består af to runde pinde, af ca. 15 cm længde, der kan slåes mod hinanden. Træet skal gerne være så hårdt som muligt. Fx kan man bruge et kosteskaft der saves i stykker, eller pinde man finder i skoven. Hvis lyden virker lidt “død” så tjek evt. om de holdes korrekt.


Vandslang/elektrikerrørs trompet:

Laves trompeten i vandslage, skal man ud over et stykke vandslange på ca en meter bruge et mundstykke til en trompet eller lign. samt en tragt. Mundstykket og tragten monteres i hver sin ende af vandslangen og instrumentet er klar til brug. For at opnå en sjovere lyd kan man svinge rundt med slangen. Hvis trompeten laves med elektrikerrør er det efter samme princip med et rør på ca en meter. Længden af vandslange og rør kan tilpasses, så instrumentet kan spille en bestemt tone.

Spandbas:

Man starter med at tage en spand og vende den på hovedet. I bunden af spanden bores et lille hul, hvor ignnem der skal føres list elasticsnor. På siden af spanden påtapes/bindes/skrues et kosteskaft eller lign. Elasticsnoren skal så spændes nogenlunde stramt ud fra bunden af spanden til toppen af kosteskaftet. Man kan så justere bassens lyd ved at holde rundt om elasticsnoren og kosteskaftet i forskellige højder, samtidig med at man spiller.

Tamburin:

Med hammer og søm banker man hul i ca 10 kapsler. Træk disse på et tykt stykke ståltråd ca 25 cm. Bor 2 huller i hver ende af en ca. 10 cm lang og 5 cm bred pind. (Bor hullet i siden). Før tråden med kapslerne på igennem begge huller, bøj ca. 2 cm tråd så den ligger langs pinden og hammer et U søm over i begge ender. Man kan også lave tamburinen med en Y-formet pind og evt. kan kapslerne bankes flade.

Kokosnøddeinstrument:

Sav en kokosnød midt over og fjern indmaden. Puds kanterne pæne med sandpapir. Instrumentet er nu klar til brug.


Hjemmelavede instrumenter:

Opret en primitiv guitar. Har dit barn dekorere  ydersiden og indersiden af en tom skotøjsæske med maling, markører eller  farveblyanter at gøre det ser farverigt. Når skotøjsæske er tør,  vedhæfte tre elastikker til skotøjsæske en ad gangen. Tage en  elastik, og strække det, således at en sløjfe kan hæftes til toppen af kassen,  og den anden sløjfe kan hæftes til den anden ende af kassen. Sørg  for, at elastikken bliver strakt ud over den åbne del af kassen. Gør det samme med de andre to elastikker, afstand dem om to inches  fra hinanden. Du har nu en primitiv skotøjsæske  guitar.

2

Opret en primitiv maraca. Har dit barn farve og male  ydersiden af to paptallerkener. Når de er færdige udsmykning  pladerne, og pladerne er helt tørre, fylde en plade med omkring 1/4 kop tørrede  bønner. Anbring den anden paptallerken oven på den første plade, og  hæfteklammen hele kanten. Sørg for at du hæfte den grundigt, så  bønnerne ikke sive ud. Du har nu en primitiv  maraca.

3

Opret en primitiv tromle. Har dit barn maling og  farve ydersiden af en tom havregryn container. Når malingen eller  markører er tørre, lægge en bomuldsklud over den åbne spidsen af havregryn  beholderen og strække en tung elastik omkring toppen for at sikre det. Træk dugen, så den skaber en stram overflade, og således at den kan  dunkede. du nu har en primitiv  tromle.

Instruktioner

Ting du har brug  for

2 paptallerkener1/4 kop tørrede  bønnerHæftemaskine og  hæfteklammerSaks7 tykke elastikkerHavregryn  containerVoks papirTom skotøjsæske12 messing skruer1 toilet  papirrulleMaling, farveblyanter eller  markører1


Konstruer et show boks guitar. Skær en cirkel af  midten af en tom skotøjsæske med en saks. Skåret seks elastikker,  således at de kan strækkes til deres fulde længde. Tryk messing  fastgørelsesorganer ind i skotøjsæske, anbringelse seks på toppen og seks på  bunden af kassen. Stræk ud elastikker, en ad gangen og binde dem  på de skruer. Skær en toiletrulle i halve, og skub i under de  gummibånd under hullet. Tal med dit barn, hvordan lyden er lavet  inde i guitaren, og hvordan de gamle folk kan have skabt den første  guitar.

2

Konstruer en paptallerken maraca. Farvelæg de  forreste sider af to paptallerkener med maling, markører eller farveblyanter. Når pladerne er tørre, fylde bunden af en plade med 1/4 kop  tørrede bønner. Anbring den anden plade oven på den første og  hæfteklammen omkring den udvendige kant. Placere hæfteklammer tæt  sammen, så at bønnerne ikke falder ud. Tal med dit barn, hvor  maraca kom fra, og hvordan mennesker kan have opfundet  den.

3

Konstruer en vanilie beholder tromle. Male ydersiden  af en tom havregryn beholder. Når malingen er tør, anbringe en  8-inch kvadratisk af vokspapir på toppen af beholderen. Strække  en elastik over toppen af vokspapir, at fastgøre det til beholderen. Tal med dit barn, hvordan de gamle kunne have tænkt på design til  tromlen.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page